Bitcoin

Harvard, Yale, Brown Endowments har köpt Bitcoin åtminstone ett år: Källor

Universitetsbidrag som stödde blockchain VCs 2018 har börjat köpa krypto direkt från Coinbase.

Några av de största universitetsfonderna i USA har tyst köpt kryptovaluta under det senaste året eller så genom konton som hålls på Coinbase och andra börser, har CoinDesk lärt sig

Enligt två källor som är bekanta med situationen har Harvard, Yale, Brown och University of Michigan samt flera andra högskolor köpt krypto direkt på börser. (Flera Ivy League-donationer intresserade sig för blockchain-teknik via kryptofokuserade riskkapitalfonder redan 2018.)

„Det finns en hel del“, sade en källa som bad att förbli namngiven. „Många donationer tilldelar lite krypto just nu.“

Yale och Brown svarade inte på begäran om kommentarer efter presstid. När CoinDesk nådde, nekade Harvard och University of Michigan donationer att kommentera. Coinbase vägrade också att kommentera. Universitetsbidrag fick ett enda omnämnande i Coinbases årsrapport för 2020, men utan att nämna några namn.

En del av universitetsfonderna i fråga kan ha haft konton hos Coinbase så länge som 18 månader, enligt en källa

„Det kan vara sedan mitten av 2019“, säger källan. ”De flesta har varit på minst ett år. Jag tror att de förmodligen kommer att diskutera det offentligt någon gång i år. Jag misstänker att de skulle sitta på några ganska fina bitar av retur. ”

Universitetsbidrag är kapitalpooler som ackumuleras av akademiska institutioner, ofta i form av välgörenhetsdonationer. Dessa medel, som stöder undervisning och forskning, kan fördelas på olika tillgångar för investeringsändamål.

Harvards är det största universitetsbidraget med över 40 miljarder dollar i tillgångar. Yale har över 30 miljarder dollar, Michigan har cirka 12,5 miljarder dollar, medan Brown har 4,7 miljarder dollar. Det är okänt hur mycket varje fond har tilldelat i krypto men det är sannolikt en bråkdel av procenten av deras totala tillgångar.

Lång väg

Tillbaka i 2018 gjorde Yale University Chief Investment Officer David Swensen rubriker genom att stödja två kryptofokuserade riskkapitalfonder, en som drivs av Andreessen Horowitz och en annan som lanserades av Coinbase grundare Fred Ehrsam och tidigare Sequoia Capital-partner Matt Huang.

Flera andra universitet följde Yale för att stödja kryptovalutor, inklusive Harvard, Stanford, Dartmouth College, MIT, University of North Carolina och Michigan . Det är uppenbart att vissa av dessa skolor verkar ta nästa steg genom att investera direkt i kryptotillgångar.

Den andra källan, som är inblandad i krypto hedgefondvärlden, pekade på „en stor förändring“ under de senaste månaderna. ”Vi ser förmånsbestämda pensionsplaner komma nära att göra fördelningar. Vi ser att offentliga pensionsplaner närmar sig att göra avsättningar, säger personen.

„Om jag hade hört det för tre år sedan skulle jag ha sagt att det var fel“, säger Ari Paul, medgrundare av BlockTower Capital och tidigare investeringsansvarig för University of Chicago. ”Men många institutioner är nu bekväma med bitcoin . De förstår det och kan bara köpa det direkt så länge det är från en reglerad enhet som Coinbase, Fidelity eller Anchorage . ”